Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Amazing grace! how sweet the sound

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Amazing grace! how sweet the sound
Vorm Strofelied
Herkomst
Titel Amazing grace! how sweet the sound
Taal Engels
Land Engeland
Periode 1773
Tekst
Dichter John Newton
Metrisch 8-6-8-6
Muziek
Melodie Amazing grace
New Britain
Herkomst Amerikaanse volksmelodie/1831
Solmisatie 5-1-3-1-3-2-1-6-5
Gebruik
Thema Uitvaart
Liedbundels
Colours of Grace 132

Amazing grace! how sweet the sound is een bekende christelijke hymne, geschreven door de Engelsman John Newton (1725-1807) in 1772.

Vertalingen en bewerkingen

Opname beluisteren

Tekst

Het aantal en de volgorde van de coupletten die in diverse Engelstalige bundels is opgenomen in wisselt. Dit is de volledige Engelse tekst:

1. Amazing grace! how sweet the sound
That saved a wretch like me!
I once was lost, but now am found,
Was blind, but now I see.

2. ’Twas grace that taught my heart to fear,
And grace my fears relieved.
How precious did that grace appear
The hour I first believed!

3. Through many dangers, toils and snares,
I have already come:
’Tis grace hath brought me safe thus far,
And grace will lead me home.

4. The Lord has promised good to me,
His Word my hope secures;
He will my Shield and Portion be,
As long as life endures.

5. Yea, when this flesh and heart shall fail,
And mortal life shall cease,
I shall possess, within the veil,
A life of joy and peace.

6. The earth shall soon dissolve like snow,
The sun forbear to shine;
But God, who called me here below,
Will be forever mine.

7. When we’ve been there ten thousand years,
Bright shining as the sun,
We've no less days to sing God’s praise
Than when we'd first begun.

Ontstaan

Het lied is ontstaan naar aanleiding van een preek die Newton schreef over 1 Kronieken 17:16,17 voor de nieuwjaarsdienst van 1 januari 1773. In de notities voor de preek is de ontwikkeling van het lied terug te vinden. Zie Sermon Notes (Engels).

Inhoud

Het lied reflecteert de woorden van David "Wie ben ik, HEERE God, en wat is mijn huis dat U mij tot hiertoe gebracht hebt?". Toen Newton het lied publiceerde in de liedbundel Olney Hymns noteerde hij 1 Kronieken 17:16,17 als tekstverwijzing.

Dichter

John Newton, een ex-slavenhandelaar, schreef het lied in 1773.

"Verbazingwekkende genade, die een stakker als ik gered heeft.
Ik was eerst verloren, maar nu ben ik gevonden.
Ik was blind, maar nu zie ik."

"De slavenhandelaar was tot bekering gekomen. Hij inspireerde de Engelse parlementariër William Wilberforce in zijn strijd voor de afschaffing van slavernij en voor talloze andere hervormingen. Het werd zijn lust en zijn leven om kroongetuige te zijn van de onvoorstelbare genade van God. Daarom schreef hij dit lied over pure ontferming en onverdiende goedheid."(Bron: Kees van der Staaij, uit: redevoering in de Tweede Kamer 16 september 2015)

Muziek

Oorspronkelijk werd Amazing Grace op allerlei verschillende melodieën gezongen. Pas in 1835 werd de tekst door William Walker in zijn liedboek Southern Harmony gekoppeld aan de huidige melodie, een traditionele tune genaamd "New Britain". Deze melodie werd wereldbekend, en wordt vooral veel gespeeld op doedelzakken. Het wordt wel gezien als het volkslied van de Cherokee, omdat zij dit zongen bij hun begrafenissen. De Chinese versie van Amazing Grace wordt vaak gezongen door Hongkongse christenen.

Hymnologische Informatie

De Friese vertaling Genede wie it dy't my socht van Atze Bosch staat in de bundel Lieten fan leauwe en langstme

Opmerkelijk genoeg bevat de actuele Zangbundel Joh. de Heer geen directe versie van dit lied. Toch, nr. 275, Genade Gods! Wat sterv'lingsmond is ervan afgeleid.

Culturele informatie

  • Het lied is door diverse bekende muzikanten gebruikt, onder wie ook vele Amerikaanse zangers en zangeressen. Voorbeelden zijn Elvis Presley, Johnny Cash, Aretha Franklin, Il Divo, Willie Nelson, Michael W. Smith, Dropkick Murphys, Rod Stewart, Hayley Westenra, Mieke Telkamp en André Rieu.
  • Het lied Waarheen, waarvoor is gezongen door Mieke Telkamp. Het lied wordt veel gedraaid op begrafenissen en crematies en voerde jarenlang de Begrafenis Top 10 aan.
  • Op 26 juni 2015 heeft de Amerikaanse president Barack Obama op een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de schietpartij in Charleston het lied Amazing Grace gezongen. Obama zong de bekende christelijke hymne na een toespraak van een half uur. De hele zaal viel hem na twee zinnen bij. De herdenkingsbijeenkomst vond plaats ter gelegenheid van de begrafenis van voorganger en Democratisch politicus Clementa Pickney. Hij was één van de negen Afro-Amerikaanse kerkgangers die vorige week werden doodgeschoten in de stad Charleston in South Carolina. De dader, Dylann Roof, had racistische motieven. Obama en Pickney waren bevriend.
  • Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer op 16 september 2015 in Den Haag organiseerde de SGP-fractie flashmob. In de centrale hal van het Kamergebouw zong een ‘spontaan’ gevormd koor, onder begeleiding van een trompet, het bekende geestelijke lied Amazing Grace. SGP-leider Van der Staaij, die tijdens de algemene beschouwingen pas woensdagavond het woord voerde, knoopte tijdens zijn bijdrage aan bij het door John Newton geschreven lied. Daarbij verwees hij naar de Amerikaanse president Obama die deze zomer, op de begrafenis van een doodgeschoten zwarte predikant, een toespraak afsloot door in het zicht van vijfduizend kerkgangers Amazing Grace in te zetten.

Externe links

Etalagester
Fairytale bookmark gold.svg Dit artikel voldoet aan de kwaliteit en uitgangspunten die gelden voor de informatie op Kerkliedwiki.
Meer van dit soort artikelen staan in de Etalage
.