Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De Heer is koning

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Op Toonhoogte 2015 42
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De Heer is koning
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 21e eeuw
Psalm 97
Latijnse titel Dominus regnavit
Vulgaat Psalm 96
Berijming Psalmen voor Nu
Tekst
Dichter Ria Borkent
Bijbelplaats Psalm 97
Metrisch 5-7-5-7-10-10-10-10
Muziek
Componist Jurgen van Harskamp
Niels Dolieslager
Solmisatie 5-3-5-1-6
Liedbundels
Op Toonhoogte 2015 42
Een vogel is er thuis 20
Psalmen voor Nu 97
Alles Veilig 97
Rechten
Rechthebbende Boekencentrum
Psalmen voor nu

De Heer is koning is de beginregel van Psalm 97 in de Psalmen voor Nu. Het is geschreven door Ria Borkent. De melodie is van Jurgen van Harskamp en Niels Dolieslager .

Opname beluisteren

Tekst

De tekst bestaat uit vier strofen van acht regels.

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

De eerste regels van de coupletten luiden:

  • 1. De Heer is Koning
  • 2. Zijn bliksem schittert
  • 3. Wie voor idolen
  • 4. Wie houdt van God blijft

Ontstaan

In 2002 startte het Nederlandse project 'Psalmen voor Nu' onder begeleiding van Boekencentrum Uitgevers te (toen nog) Zoetermeer. Bij dit initiatief waren circa tien dichters, tien componisten en tien hebraïci betrokken die alle 150 psalmen berijmden in taal die jong en oud begrijpen; de nieuwe teksten zijn op lichte muziek gezet. Tijdens een schrijfproces van ruim tien jaar werden de nieuwe psalmen gepubliceerd in een reeks bundels, en op cd's uitgebracht. 'Compleet gelukkig' werd in 2014 de titel van de laatste cd, een dubbel-cd waarop psalm 97 een plek kreeg. Inmiddels is de fysieke complete boek-uitgave verschenen van alle 150 Psalmen voor Nu op volgorde: 'Alles veilig'. √ Alle tekst in de notenbalken, gitaarakkoorden erboven, met de arrangementen van de studio-opnames, intro's en tussenspelen.


Inhoud

De Heer als rechtvaardige koning in vuur en wolken regeert van land tot eiland tot oceaan. Het tweede couplet lijkt wel betrekking op de wederkomst van Christus te hebben, zou bij de verkondiging daarover gezongen kunnen worden; in elk geval gaat het over de verschijning van de Heer in prachtige majesteit in lichtende beelden, te zien voor alle volken. Het derde couplet waarschuwt voor idolen en goden die niks kunnen. God torent boven alle goden uit en doet Juda juichen. Het vierde en laatste couplet bezingt de rechtvaardigheid van de Heer, die mensen bevrijdt uit leugens. Hij zaait licht voor de rechtvaardigen, die blij zijn en Hem eren.

Muziek

De melodie past goed bij de tekst en is goed zingbaar voor de gemeente vanwege herhalende elementen. De CD heeft een pop-uitvoering, de muziek kan echter goed met meer klassieke begeleidingsinstrumenten uitgevoerd worden.

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Melodie en zetting van Jurgen van Harskamp en Niels Dolieslager zijn opgenomen in de Begeleidingsbundel ''Een vogel is er thuis'', Muziekuitgeverij Nootzaak, Zutphen 2023.

De melodie van Psalmen voor Nu 97 is eveneens te vinden in het complete muziekboek Alles Veilig, 2023, met alle 150 Psalmen voor Nu, inclusief akkoordsymbolen, intro en tussenspel.

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten