Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Een mens, geboren uit een vrouw

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Een mens, geboren uit een vrouw
Beurtzang voor een dode
Vorm Beurtzang
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Huub Oosterhuis
Bijbelplaats Job 14:1-2
Muziek
Componist Bernard Huijbers
Melodie Libera me
Solmisatie 1-2-2-3-4-5-5-4-3
Gebruik
Kerkelijk jaar Goede Vrijdag
Allerzielen
Thema Uitvaart
Trefwoord Uitvaart
Liedbundels
Verzameld Liedboek 375

Een mens, geboren uit een vrouw is een Beurtzang voor een dode op tekst van Huub Oosterhuis. Bernard Huijbers gebruikte de melodie van het gregoriaanse Libera me.—Opname beluisteren==

De eerste zin van de antifoon (van de CD Zo zong dat volk):

Tekst

De tekst van deze beurtzang bestaat uit een aantal verzen uit het boek Job, hoofdstuk 14. Centraal daarin staat de moeilijkheid het lijden een plaats te geven in het leven van mensen. Job huldigt de opvatting dat het lijden dat hem overkomt geen aanwijsbare oorzaak heeft. Zijn drie vrienden - met wie hij veelvuldig in discussie treedt - huldigen de opvatting dat alle lijden een straf is van God voor de zonden die Job gedaan zou hebben. Het boek Job maakt ons duidelijk hoe het onverdiende lijden te rijmen valt met Gods rechtvaardigheid.

Inhoud

  • Het lied is voor het eerst gepubliceerd in Uit het stof van de aarde (nr. 9)
  • De titel van deze beurtzang is 'Beurtzang voor een dode', gemaakt voor de liturgie van de uitvaart of voor Goede Vrijdag.
  • Opmerkelijk is dat in 'Verzameld liedboek' van de complete beurtzang slechts de antifoon is opgenomen, en niet de tekst van de drie coupletten. Deze luiden:

Hij is vluchtig als een schaduw
en bestaat niet
en voor zo één
opent Gij uw ogen?

Dagen geteld, maanden bepaald,
grenzen vastgesteld,
die hij nooit
kan overschrijden.

Wend uw ogen van hem af, of niet,
maar dat hij rust mag vinden
als één die
zijn werk gedaan heeft.

Muziek

Bernard Huijbers heeft het aangedurfd deze tekst te zetten onder de muziek van het gregoriaanse 'Libera me'. Als je de Nederlandse woorden op de gregoriaanse melodie gaat zingen, zonder dat je het 'Libera me' kent, zul je tot de verrassende ontdekking komen dat ze op elkaar passen alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Tekst en muziek ademen dezelfde sfeer.

Literatuur

  • Huub Oosterhuis en Bernard Huijbers (1979): Uit het stof van de aarde. 13 beurtzangen naar oude wijzen. Hilversum: Gooi en Sticht.
  • Een toelichting op dit gezang is te vinden in Ad de Keijzer (1984). Iedere tijd opnieuw : commentaar bij 19 liturgische gezangenHilversum : Gooi en Sticht, 1984, ISBN 9030402865. Pag 15-18.