Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Een nieuw gezang heffen wij aan

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Een nieuw gezang heffen wij aan
Vorm Strofelied
Herkomst
Titel Ein neues Lied wir heben an
Taal Duits
Periode 1523
Tekst
Dichter Martin Luther
Vertaler Ad den Besten
Metrisch 8-7-8-7-8-7-8-7-7
Muziek
Herkomst Wittenberg 1524
Solmisatie 1-1-1-7-6-1-6-5
Gebruik
Trefwoord Protest
Liedbundels
Poëzie om te zingen 77

Een nieuw gezang heffen wij aan is een vertaling van het lied Ein neues Lied wir heben an. Dit is het eerste lied van Martin Luther (1483-1546) geschreven in 1523. De vertaling is van Ad den Besten (1923-2015).

Ontstaan

Het startpunt van Luthers rol als lieddichter ligt in 1523. “Luther’s dichtvuur is ontstoken aan een brandstapel” schrijft W.J. Kooiman treffend. Sinds het Edict van Worms in 1522 was iedere aanhanger van de ideeën van Luther vogelvrij verklaard. De inquisitie ging bovendien over tot actieve vervolging. In Antwerpen werd het Augustijner Observantenklooster gesloten en de bezittingen verkocht. Twee van de monniken uit het klooster in Antwerpen, ordegenoten van Luther, vonden de dood op de brandstapel in Brussel op 1 juli 1523. Korte tijd daarna werd het klooster afgebroken. De monniken hadden zich aangesloten bij de leer van Luther en weigerden, ondanks vervolging en aandringen van de omstanders, hun overtuiging te herroepen. Ze moesten het met de dood bekopen. Luther was persoonlijk geraakt, vooral omdat hij het er zelf nog steeds levend vanaf had gebracht. Maar ook verheugd over dit gebeuren en zette dat om in publicaties om zijn overtuiging verder uit te dragen.  

Tekst

De brontekst in het Duits is te vinden op Wikisource.

Literatuur