Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Engel van het water

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Engel van het water
De zieke in Bethesda
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1962
Tekst
Dichter Tom Naastepad
Bijbelplaats Johannes 5:1-15
Metrisch 6-5-6-5-6-6-6-6/7-6-7
Muziek
Componist Michael Praetorius
Melodie O, du armer Judas (melodie)
Gebruik
Kerkelijk jaar Veertigdagentijd
Invocabit
Liedbundels
Het lied op onze lippen 48
Tom Naastepad schreef het lied Engel van het water als contrafact op de melodie van 'O, du armer Judas'; een melodie die in het Liedboek voor de kerken ook gebruikt is voor gezang 175.

Tekst

Het lied van de zieke in Bethesda is bedoeld voor de eerste week van de veertig dagen. Die zieke is immers zelf bijna veertig jaar oud. De engel van Bethesda geneest al wie het eerst de schoot van het water ingaat. De engel van het Pascha doodde alwie het eerst de schoot van hun moeder waren uitgegaan (de eerstgeborenen). Tussen die twee engelen treedt het bloed van het lam reddend op, het spaart sommige eerstgeborenen, zodat zij zich in Jeruzalem kunnen vestigen. Maar het Lam zelf is ook een Eerstgeborene, en Hij sprak van zijn dood als van een doop. Wij worden gedoopt in zijn bloed en daardoor opnieuw geboren en mede-erfgenamen van zijn eerstgeboorterecht. (Toelichting ontleend aan 'Het nieuwe kerklied', een speciaal nummer van 'Ontmoeting : letterkundig en algemeen cultureel maandblad' (1962).