Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Engel van het water

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Engel van het water
De zieke in Bethesda
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1962
Tekst
Dichter Tom Naastepad
Bijbelplaats Johannes 5:1-15
Metrisch 6-5-6-5-6-6-6-6/7-6-7
Muziek
Componist Michael Praetorius
Melodie O, du armer Judas (melodie)
Gebruik
Kerkelijk jaar Veertigdagentijd
Invocabit
Liedbundels
Het lied op onze lippen 48

Tom Naastepad schreef het lied Engel van het water als contrafact op de melodie van 'O, du armer Judas'; een melodie die in het Liedboek voor de kerken ook gebruikt is voor gezang 175.

Tekst

Het lied van de zieke in Bethesda is bedoeld voor de eerste week van de veertig dagen. Die zieke is immers zelf bijna veertig jaar oud. De engel van Bethesda geneest al wie het eerst de schoot van het water ingaat. De engel van het Pascha doodde alwie het eerst de schoot van hun moeder waren uitgegaan (de eerstgeborenen). Tussen die twee engelen treedt het bloed van het lam reddend op, het spaart sommige eerstgeborenen, zodat zij zich in Jeruzalem kunnen vestigen. Maar het Lam zelf is ook een Eerstgeborene, en Hij sprak van zijn dood als van een doop. Wij worden gedoopt in zijn bloed en daardoor opnieuw geboren en mede-erfgenamen van zijn eerstgeboorterecht. (Toelichting ontleend aan 'Het nieuwe kerklied', een speciaal nummer van 'Ontmoeting : letterkundig en algemeen cultureel maandblad' (1962).