Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Gebruiker:Lydia Vroegindeweij/Koraalcantates

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In december 2020 ben ik gepromoveerd op een onderzoek naar het thema 'Troost' in de liederen van Martin Luther en de koraalcantates van Johann Sebastian Bach. Uit het onderzoek blijkt dat Bach voor de jaargang koraalcantates (1724/25) gebruik heeft gemaakt van informatie uit de publicaties van Johann Martin Schamel. Zijn gedetailleerde commentaar bij liederen geeft uitleg over de betekenis en duiding van woorden en uitdrukkingen in het lied. Bovendien verwijst hij hierbij naar Bijbelteksten en naar uitleg daarvan door onder andere Luther. Deze tekst en uitleg is op diverse plaatsen terug te vinden in de tekst en muziek van Bachs koraalcantates.

Het is mijn streven om deze tekstbronnen per koraalcantate de komende tijd te ontsluiten op pagina's per koraalcantate in de Kerkliedwiki. Het doel is om belangstellenden zelf eenvoudig in de gelegenheid te stellen om deze bronnen te raadplegen en zich zo een nog completer beeld te kunnen vormen van de cantates.

Koraalcantates

Liederen in cantates

Een lijst van alle Bach-cantates en de daarin gebruikte Duitse kerkliederen en de Nederlandse vertalingen en bewerkingen is te vinden op de pagina Johann Sebastian Bach/Cantates.