Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Nieuw: VIERkamp, ons veelzijdige muzikale evenement rond liturgie en kerkmuziek op 19 juli. Thema: troost in het kerklied Lees meer over inhoud en aanmelding

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Goed is dat je niet doet wat slecht is

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Goed is dat je niet doet wat slecht is
Psalm 1, vrij
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Psalm 1
Type Leergedicht
Latijnse titel Beatus vir
Vulgaat Psalm 1
Berijming 150 psalmen vrij
Tekst
Dichter Huub Oosterhuis
Bijbelplaats Psalm 1
Muziek
Componist Antoine Oomen
Liedbundels
Verzameld Liedboek 8

Goed is dat je niet doet wat slecht is is de beginregel van Psalm 1, vrij op tekst van Huub Oosterhuis en met muziek van Antoine Oomen.

Opname beluisteren

  • Dit lied staat op de CD Laat mij maar zingen 1. Deze opname is gratis te beluisteren via Spotify (inloggen verplicht).
  • Het lied staat ook op de CD Wat ongezegd bleef, solo gezongen door Leoni Jansen. Ook deze opname is gratis de te beluisteren via Spotify (inloggen verplicht).

Tekst

Ontstaan

Inhoud

  • De tekst is een vrije bewerking van Psalm 1. Opvallend is dat de tekst niet beschrijvend is (Gelukkig de mens...) maar zich richt op een"je" (Gelukkig ben je, mens). De tekst laat in het midden wie er aan het woord is en tot wie die zich richt.
  • De tekst volgt in grote lijnen psalm 1, maar geeft er een eigen invulling aan. De zondaars en spotters uit de psalm (NBV) wordt hier bijvoorbeeld aangeduid als Ploert en Schender (met hoofdletters dus als eigennamen op te vatten). Waar de psalm spreekt over de wet van de HEER (NBV), wordt hier gesproken over goede woorden, en worden die woorden ook geconcretiseerd: heb je naaste lief [...] de vluchteling, de arme, doe hen recht.

Muziek

Oomen maakte voor deze psalmbewerking een doorgecomponeerde compositie, zonder coupletten of refrein. Deze compositie leent zich vooral voor koorzang, maar met enige oefening en met goede (bege-)leiding is hij ook door de gemeente (mee) te zingen.

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.