Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie, ideeën en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Ik leef tegen het donker in

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zangen van Zoeken en Zien 473
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Ik leef tegen het donker in
Psalm tegen de leegte
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 2009
Tekst
Dichter Sytze de Vries
Metrisch 8-10-8-8-6
Muziek
Componist Dirk Zwart
Solmisatie 1-1-1-2-3-2-1-7
Gebruik
Liturgie Kyrie
Thema Aanvechting
Levenseinde
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 473
Het lied op andere lippen 20
Op vleugels 98


Ik leef tegen het donker in is een lied op een tekst van Sytze de Vries met muziek van Dirk Zwart.

Opname beluisteren

De melodie van Dirk Zwart is te beluisteren op de cd Vocale kerkmuziek, op teksten van Sytze de Vries, zie www.kerkmuziek.nu .

Tekst

Ontstaan

Sytze schrijft in Het lied op andere lippen het volgende over het ontstaan van de tekst:

In de laatste maanden van zijn leven was de wereld van Willem Barnard - die ik graag mijn hymnische en theologische voedstervader noem - klein geworden en werden contacten spaarzamer. Lezend in zijn laatste dagboek Een zon diep in de nacht (2009) trof mij deze zin: 'Ik leef tegen het donker in'. Het begin van een gedicht was daarmee geboren. Ik stuurde de tekst als bemoediging naar Willem Barnard. Een handgeschreven briefje bevatte zijn dank en de mededeling hoe deze tekst 'precies was wat hij nodig had' in zijn moeizame laatste dagen. Dat briefje bewaar en koester ik.

Inhoud

De eerste twee strofen geven het beeld van de ik-persoon die diep in de put zit ( 'de leegte golft eindeloos op mij aan'). Hij maakt geen deel uit van zijn omgeving, maar bevindt zich daar tegen wil en dank ('tegen het donker in', 'tussen de klippen door'). De wending volgt in het derde couplet met de bewustwording van de ik-persoon in zijn eigen geloof ('ik weet van U') en een dwingende bede: 'Uw Naam luidt: Hij ziet naar mij om! Geef dan gehoor en kom!'. Overigens vormen deze twee uitroeptekens een fraai contrast met de twee vraagtekens uit de tweede strofe. De bede zet zich voort in het vierde couplet, dat hoopvol eindigt met 'het lied dat over grenzen ziet'. In een liturgie is het lied goed te gebruiken als een lied om ontferming, een kyrie. Een breder gebruik van dit mooie lied hoeft daarbij niet te worden uitgesloten.

Muziek

Zettingen

Er bestaan inmiddels diverse toonzettingen van dit lied. In Het lied op andere lippen is de melodie van Dirk Zwart opgenomen. Deze is ook te beluisteren op zijn cd 'Vocale kerkmuziek, op teksten van Sytze de Vries'.

Bewerkingen

Hymnologische informatie

In "Eredienstvaardig 27 (2011) nr. 1, p. 22-23 is een melodie gepubliceerd van Fred Vonk.

Culturele informatie

Literatuur

  • Het lied op andere lippen, Een leven in liederen. Sytze de Vries en Erick Versloot, uitg. Boekencentrum, 2015. ISBN 9789023970217
  • Dennis Vallenduuk, Nieuw lied: psalm tegen de leegte, in: Eredienstvaardig 27 (2011) nr. 1, p. 22-23

Externe links