Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 12.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 12.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Actueel: Zingen met Luther en Bach. Assen (10 mei), Zwolle (17 mei), Amersfoort (18 mei), Dordrecht (26 juli), Groningen (7 september), – In 2025 zijn er 13 gratis zangmiddagen, verspreid over het land! Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jan van Opbergen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Overloon, 5 april 1930
Overleden Amsterdam, 7 februari 2003
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2074

Priester-dichter Jan van Opbergen werd op 5 april 1930 geboren in Overloon en overleed op zeven februari 2003 in Amsterdam.

Jan van Opbergen heeft zijn middelbare school, zijn filosofische en theologische opleiding gekregen binnen de Congregatie van de Priesters van het Heilig Hart, S.C.J. Hij was lid van deze congregatie tot het einde van zijn leven. Na zijn priesterwijding in 1957 dacht hij te worden benoemd tot missionaris in Kongo, maar hij werd naar Amsterdam gestuurd voor een opleiding tot maatschappelijk werker en wordt benoemd als directeur en pastor in een clubhuis in de Mercatorbuurt (Oud-West). Toen het pand als clubhuis werd gesloten, huurde Jan van Opbergen met anderen dit huis om een 'open-huis-van-de-kerken' te beginnen. De opzet was: overleg met de buurtparochies over andere vormen van kerk-zijn, liturgievieringen, bezinning op de Schrift en het houden van oecumenische vieringen. Centraal hierbij stond het doorvoeren van een andere kijk op religie, kerk en maatschappij, zoals deze in aanzet was gegeven door het tweede Vaticaans Concilie. Dit huis werd Het Kompas. De visie en het doel van Van Opbergen waren: aan de rand van de kerken experimenteren rondom oecumene en liturgie, in de hoop dat dit experiment ooit eens op het middenveld van die kerken zou worden gespeeld. De deelnemers waren mensen uit de volksbuurten.
Aanvankelijk had Het Kompas, ook toen het moest verhuizen naar de Tituskapel, nog een enthousiast jongerenkoor dat liederen zong van Huub Oosterhuis en Bernard Huijbers. Toen dit koor ophield te bestaan, deed zich de moeilijkheid voor dat de liederen van de studentenecclesia zonder ondersteuning van een koor niet meer gezongen konden worden. Daarom ging Jan van Opbergen zelf liederen schrijven. Qua taal waren ze directer, eenvoudiger dan de poëtische teksten uit de studentenecclesia. Voor de muziek koos hij meestal eenstemmige melodieën die bij zijn gemeente bekend waren, zodat iedereen alles kon meezingen. Wel was het zo dat de inhoud van zijn liederen geheel en al voortkwam uit de nieuwe theologie van het concilie. Vooral de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie inspireerde hem.
Omdat de Kompasliturgieën aan abonnees in Nederland en Vlaanderen toegezonden werden, kregen ze een grotere bekendheid en ze vonden veel weerklank bij andere groepen. Daarmee is Jan van Opbergen een van de weinige Nederlanders geworden die erin geslaagd is zó te schrijven, dat hij een oecumenisch geloven invoelbaar maakte voor alle lagen van de bevolking.
Zelf schreef hij daarover in 1986: Het zijn bijna allemaal rechttoe rechtaan teksten met weinig of geen dubbele bodems. Ik ben of voel me dan ook geen dichter, maar schrijf af en toe een lied om de Oude Schrift en de concrete situatie van nu met elkaar te verbinden. Niet gemaakt dus op tijdsbereik, maar op keuze-nú.

(Tekst gedeeltelijk ontleend aan het In memoriam dat door Theo Buysman en Harry Krebbers is geschreven, en gepubliceerd in de postuum verschenen liedbundel Aan jou dit lied).

Liederen

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.