Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Kerkliedwiki:Ontwikkeling

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Zie het artikel See Kerkliedwiki:Development for the English version

Ons doel

Het doel van Kerkliedwiki is om een bron van informatie te zijn m.b.t. kerkliederen. In de eerste plaats zijn we een encyclopedische wiki met pagina’s over liederen, dichters, componisten, liedbundels en allerlei gerelateerde onderwerpen.

Daarnaast willen we uitgebreid gebruikmaken van Semantic Mediawiki om onze wiki te maken tot een gereedschap. We willen het namelijk mogelijk maken voor voorgangers en andere geïnteresseerden om liederen kunnen vinden die bruikbaar zijn in een bepaalde setting. We willen dat ze kunnen zoeken en filteren op criteria zoals moment in het kerkelijk jaar, onderdeel van de liturgie, thema, Bijbelverhaal, liedvorm, dichter, componist, melodie en liedbundel.

Bovendien willen we uitvoerenden van kerkmuziek (koren en musici) helpen met praktische informatie en relevante bladmuziek.

Stand van zaken

Vanaf 2013 hebben gebruikers informatie over liederen toegevoegd aan de wiki. Op het moment (sep 2015) zijn er meer dan 1.200 inhoudelijke pagina's.

Aanvankelijk zijn alle gegevens ingevoerd zonder gebruik van sjablonen, formulieren en SMW. In 2015 hebben we veel voortgang geboekt op dat gebied. Nu hebben we een sjabloon en een formulier voor de liederen. Het sjabloon wordt momenteel al op meer dan 200 pagina's gebruikt. We zijn momenteel bezig met het omzetten van de andere pagina's over liederen.

Op technisch gebied hebben/kunnen we nu:

Toekomstige plannen

  • Sjablonen en formulieren maken, vergelijkbaar met bovengenoemde, voor dichters, componisten en liedbundels.
  • Bijbelplaats integreren in Semantinc Drilldown of een vergelijkbare functie creëren.
    • Het liefst zo dat gebruikers een complete Bijbelplaats kunnen opgeven en het systeem de onderdelen (boek, hoofdstuk, verzen) kan ontleden.
  • Bij elk lied zettingen en bewerkingen toevoegen via sjabloon en formulier met eigen eigenschappen (via subobject).
  • Leesroosters verwerken in de wiki, elke week de Bijbellezing voor de komende zondag tonen met bijpassende liederen.
  • Misschien uiteindelijk: een liturgiewizard, men kan een hele wizard doorlopen en zo een hele liturgie voor een kerkdienst of viering samenstellen.