Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Kerkliedwiki:Overleg

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina overleggen we over plannen, ideeën, wensen en verbeterpunten m.b.t. tot Kerkliedwiki. Heeft u suggesties om Kerkliedwiki te verbeteren? Voelt u zich vrij om te reageren.

Klik op Bewerken naast het kopje en voeg uw reactie onderaan toe. Voeg aan het eind van uw reactie twee liggende streepjes en vier tildes (--~~~~) toe om uw reactie te ondertekenen, of gebruik hiervoor de knop ondertekeingsknop.

Een nieuw onderwerp kunt u beginnen door rechtsboven op Kopje toevoegen te klikken.


Overige infoboxen

Toevoegen infoboxen voor de onderwerpen:

  • Dichter
  • Componist
  • Melodie
  • Liedcollectie
  • Liedbundel

--Ecthelion3 (overleg) 8 sep 2015 15:12 (UTC)

Help-informatie

De Help-pagina's en auteursinstructies actualiseren en uitbreiden, zie o.a.:

--Ecthelion3 (overleg) 8 sep 2015 17:19 (UTC)

Software: update en extensies

Mediawiki en bestaande extensies updaten.

  • Mediawiki updaten naar 1.23
  • Semantic Forms voor invoertype tokens en voor het maken van rode links die lijden naar een formulier
  • Semantic Drilldown voor meer mogelijkheden

Nuttige extensies installeren:

--Ecthelion3 (overleg) 8 sep 2015 19:44 (UTC)

Aanvulling zie boven --Ecthelion3 (overleg) 9 sep 2015 11:52 (UTC)

Aanvulling zie boven --Ecthelion3 (overleg) 12 sep 2015 06:40 (UTC)

Aanvulling zie boven --Ecthelion3 (overleg) 24 okt 2015 11:45 (UTC)

Aanvulling zie boven --Ecthelion3 (overleg) 11 dec 2015 11:04 (UTC)

Aanvulling zie boven --Ecthelion3 (overleg) 11 dec 2015 12:28 (UTC)

Aanvulling zie boven --Ecthelion3 (overleg) 22 mrt 2016 09:57 (UTC)

Muzieknotatie:

SMW queries

Het zou mooi zijn om bij de resultaten van SMW queries in tabelvorm ook kolommen met informatie over tekst en muziek (evt. ook herkomst) te laten zien. Het lastige is dat die informatie verspreid is over verschillende semantische eigenschappen:

  • Over tekst: dichter, vertaler, herkomst, canticum
  • Over muziek: melodienaam, componist, herkomst
  • Over herkomst: oorspr. titel, taal, land, periode, gemeenschap

En we kunnen slechts één eigenschap per kolom weergeven. Dan zou je dus tot 12 kolommen erbij krijgen, waarbij veel van de cellen leeg zijn. Dit laatste is omdat bijv. bij het ene lied m.b.t. de muziek alleen de componist wordt genoemd, bij een andere alleen de melodienaam.

Een oplossing voor dit probleem zou zijn:

  • Laat Sjabloon:Infobox lied per onderwerp (tekst, muziek, herkomst) een extra eigenschap aanmaken waarin alle relevante informatie wordt gecombineerd. In zekere zin zoals 'tekst' en 'melodie' bij de liederen in o.a. het NLB.
  • Houd daarbij rekening met varianten: per variant één eigenschap (en neem de variantletter op in de waarde van de eigenschap).

--Ecthelion3 (overleg) 10 sep 2015 11:15 (UTC)

Psalmen

Bij Psalm 22 een beginnetje gemaakt met liederen op basis van semantische data.

  • Bij de Psalm is een lijst op basis van waarde Psalm 22 voor eigenschap Psalm (resultaat van invullen Psalmnummer in formulier).
  • Bij de Bijbelplaats is een tabel op basis van waarde Ps voor eigenschap Bijbelboek en 22 voor Bijbelhoofdstuk (resultaat van invullen Bijbelplaats in formulier).

Gebruiker:Ecthelion3/Test Bijbelplaats bevat hetzelfde, maar dan voor alle Psalmen. Hier zijn de verschillen duidelijker:

  • Sortering: lied of Bijbelplaats (= Ps.nr., verzen)
  • Lied 1 keer in de lijst of bij elke Bijbelplaats
  • De query op Bijbelplaats is breder (levert meer liederen op) dan op Psalmnr.

--Ecthelion3 (overleg) 10 sep 2015 12:02 (UTC)

Prachtig!

  • Beide moet mogelijk zijn: (bijna) volledige psalm of citaat. Vaak gebruikt een dichter een citaat uit een of meer bijbelteksten/psalmen. Dat wordt zo goed zichtbaar.
  • Per verwijzing naar verzen de titel van het lied opnemen, ook als dat betekent dat een lied vaker genoemd wordt. Dit is namelijk wel het handigst in gebruik/zoeken.

Lydia Vroegindeweij (overleg) 10 sep 2015 18:33 (UTC)

Omnummertabellen

Misschien is het handig om omnummertabellen tussen verschillende liedbundels op de wiki beschikbaar te maken. --Ecthelion3 (overleg) 10 sep 2015 13:24 (UTC)

Colofonpagina

Nog opnemen: een colofonpagina. Daarop beschrijven:

  • Achtergrond van de Kerkliedwiki
  • Initiatiefnemer/uitgever
  • Verantwoording van keuzes liedbundels
  • Verantwoording van keuze voor bijbelvertaling NBV
  • Omgang met auteursrechten + 'wie meent rechten etc.'
  • Creative Commons
  • Disclaimer

Lydia Vroegindeweij (overleg) 10 sep 2015 18:39 (UTC)

--Ecthelion3 (overleg) 11 sep 2015 09:48 (UTC)

Info over zetting

Zag op FB het verzoek (8-9-2015) om bezetting (SATB etc.) op te nemen. Lijkt me dat zoiets hoort bij de zetting, dus deze en andere eigenschappen van de zetting semantisch toevoegen aan de zetting, niet aan het lied. Dit moet kunnen d.m.v. subobjects (die ik nu heb gebruikt voor Bijbelplaats).

--Ecthelion3 (overleg) 11 sep 2015 07:12 (UTC)

Liedtekst doorzoekbaar

Full tekst doorzoeken van liedtekst, zonder dat de liedtekst te lezen is (i.v.m. auteursrechten).

Mogelijk is dit te doen door de teksten in een aparte naamruimte te plaatsen.

--Ecthelion3 (overleg) 11 sep 2015 09:51 (UTC)

Definitieve indeling kerkelijk jaar

Uitgezocht in de juiste bronnen. Dit moet het lijstje worden: Kerkelijk jaar – PORTAAL Adventstijd: Levavi (zondag 1) · Populus Sion (zondag 2) · Gaudete (zondag 3) · Rorate (zondag 4) Kersttijd: Kerstnacht · Kerstmorgen · Jaarwisseling Epifaniëntijd: Epifanie · Doop van de Heer · Kanazondag Veertigdagentijd: Aswoensdag · Invocabit (zondag 1) · Reminiscere (zondag 2) · Oculi (zondag 3) · Laetare (zondag 4) · Judica (zondag 5) · Palmzondag (zondag 6) Stille Week: Drie dagen van Pasen · Witte Donderdag · Goede Vrijdag · Stille Zaterdag Paastijd: Paasnacht · Paasmorgen · Beloken Pasen · Hemelvaart · Pinksteren Zomertijd en Herfsttijd: Trinitatis · Allerheiligen · Allerzielen · Gedenkdag kerkhervorming · Voleinding Overig: Biddag voor Gewas en Arbeid · Dankdag voor Gewas en Arbeid

Overleg: De zondagen na Pasen hebben ook allemaal een eigen naam. Die ook opnemen?: Quasi Modo Geniti (zondag 1 na Pasen) Misericordias Domini (zondag 2 na Pasen) Jubilate (zondag 3 na Pasen) Cantate (zondag 4 na Pasen) Rogate (zondag 5 na Pasen)

Beloken Pasen vervalt dan, want is gelijk aan Quasimodo. Kanazondag is geen zondag uit het kerkelijk jaar, maar gekoppeld aan een bepaalde lezing. Net zo'n categorie dus als Michazondag. Hier niet opnemen, maar misschien bij 'Overige' plaatsen?

Bron: De weg van de liturgie (Oskamp, Schuman) 2001. Lydia Vroegindeweij (overleg) 12 sep 2015 10:10 (UTC)

Gedenkdag kerkhervorming: is dat 'Hervormingsdag'? Al zoekend lijkt mij dat laatste een bekendere term. --Ecthelion3 (overleg) 15 sep 2015 21:28 (UTC)

Ik zie dat je zomertijd en herfsttijd hebt benoemd, wil je die toevoegen als perioden? En winter(tijd) en lente(tijd)?

Laten we de zondagen na Pasen maar toevoegen, we zien wel of er liederen in komen. Kunnen we ze altijd weer weghalen. Wordt ook niet de term 'zondagen van Pasen' gebruikt (en dan dus Quasi Modo Geniti de 2e zondag)? Zag ook dat tussen Rogate en Pinksteren nog zondag 'Exaudi' zit.

Kanazondag en Michazondag allebei bij Overige?

--Ecthelion3 (overleg) 15 sep 2015 21:40 (UTC)

Liederen selecteren op basis van auteursrechten

De komst van steeds meer nieuwe bundels stelt kerken die netjes willen omgaan met de auteursrechten voor een probleem. Ze moeten de rechten voor opname in een liturgieboekje of voor de beamer betalen, meestal via een licentie. Ze moeten dus kunnen zien welke licentie van toepassing is op een lied, of daar gericht op kunnen selecteren/filteren. Vraag werd op Facebook gesteld door Arjan Berensen en Lennart Aangeenbrug. Bekende grote auteursrechthebbenden/uitgevers zijn:

  • ISK
  • Liedboek BV
  • Small Stone Media (CCLI)
  • Gooi en Sticht
  • Annie Bank Edition

Ook zijn er nog een heleboel kleine partijen. Of de rechten kunnen bij de auteur liggen. Kunnen we daar nog een invoerveld met automatische categoriefunctie voor toevoegen? Lydia Vroegindeweij (overleg) 19 sep 2015 18:16 (UTC)

Ik heb de eigenschap Rechten aangemaakt. En verder een eerste rijtje rechthebbenden als toegestane waarde ingevuld. Zoek nog naar een slimme keuze voor:

  • hoe in te voeren?
  • waar als infobox te plaatsen.

Er is overigens verschil tussen rechten en licentie. Small Stone Media heeft zelf de rechten op een aantal liederen, maar beheert ook liedcollecties van andere rechthebbenden. CCLI-licentie. Het zou handig zijn om dat in een keer te kunnen invoeren en gegevens te koppelen. Bijv. Door de invoer van de rechten zie je in een infobox de rechthebbende en de licentiegever. Lydia Vroegindeweij (overleg) 21 sep 2015 16:46 (UTC)

Goed idee. Is te doen, lijkt mij. Een paar opmerkingen:

  • Ik zou de plaats er niet bijzetten. Maak gewoon een pagina aan met daarop de nodige informatie over de rechthebbende.
  • Aanvulling: o.a. Joh. de Heer en Zn. en Universal Songs B.V..
  • Is het niet BV Liedboek?
  • M.b.t. licenties: Is het zo dat alle liederen van een rechthebbende onder zo'n licentie vallen? Dan is dat theoretisch te doen, maar moet je wel van te voren een hele lijst met rechthebbenden maken en die verwerken in de infobox.

--Ecthelion3 (overleg) 25 sep 2015 10:05 (UTC)

Responsive design voor mobiele apparaten

Voor op de wensenlijst: aanpassen van de layout en navigatie voor gebruik op smartphones. Uit de statistieken blijkt deze verdeling naar gebruikte techniek (peildatum 21 september 2015):

  • 73% desktop
  • 14% tablet
  • 13% smartphone

In de toekomst daarvoor iets installeren. Zie https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Mobiles,_tablets_and_responsive_design Lydia Vroegindeweij (overleg) 22 sep 2015 08:40 (UTC)

Liedvarianten verzamelen op één pagina of niet?

Wanneer verzamelen we meerdere varianten (tekst, melodie) van een lied op één pagina? Mogelijke redenen om dat niet te doen:

  • Verschillen in gebruik, bijv. Alles wat over ons geschreven is, de één voor het begin van de veertigdagentijd, de ander voor het begin van de Stille Week.
  • Verschillen in taalgebruik, bijv. U zij de glorie, de ene ouderwets, de ander moderner.
  • Verschillen in rechthebbende(n).
  • Verschillen in taal, bijv. vertalingen in Fries eigen pagina, andere talen als Duits en Engels eigen pagina.

--Ecthelion3 (overleg) 25 sep 2015 11:24 (UTC)

  • Verschil in inhoudelijke betekenis en vooral: verschillende verwijzingen naar Bijbelplaatsen.

Lydia Vroegindeweij (overleg) 30 sep 2015 15:10 (UTC)

Aanvulling en aanpassing Eigenschap:Vorm

Meerdere waarden mogelijk maken, bijvoorbeeld:

Is het bij dergelijke gevallen nodig/nuttig beide vormen toe te wijzen aan het lied?

Toevoegen als mogelijke waarde: Vrije vorm?

--Ecthelion3 (overleg) 30 sep 2015 13:27 (UTC) Meer vormen mogelijk maken is wel functioneel. De waarde 'vrije vorm' zegt m.i. niet zo veel. De vorm vul je alleen in als er iets bijzonders als kenmerk aan de orde is. Lydia Vroegindeweij (overleg) 30 sep 2015 15:15 (UTC)

Cantica

Misschien een goede vraag om uit te zetten naar theologen, al dan niet via FB: wat is wel en wat is niet een canticum?

--Ecthelion3 (overleg) 29 okt 2015 21:13 (UTC)

Spannende ideeën

  • Perikopenbingo

Magic links

Net als ISBN:

  • ISMN
  • ISSN
  • ISBD

Onderwerpen besproken op 13 mei 2016

Aanpassingen gemaakt in Portaal:Liedbundels en aanverwante overzichten. Sidebar vernieuwd Portalen gemaakt

To Do:

  • Aanpassen en gebruikersvriendelijker maken Kerkliedwiki:Lied zoeken
  • Aanpassen Kerkliedwiki:Introductie
  • Etalage herstructureren
  • Beginnetjes herstructureren
  • Filmpje maken
  • Gebruikersportaal opnieuw ontwerpen/inrichten
  • Functie 'boek maken' repareren
  • Indelen van psalmen naar thema
  • Sionsliederen toevoegen

Lydia Vroegindeweij (overleg) 13 mei 2016 12:42 (UTC)

referenties

In de menubalk boven het tekstbewerkingskaderbevindt zich de optie referentie invoegen. Dat levert het volgende op: <ref>Tekst</ref> Hij lijkt niet geactiveerd te zijn. De meest eenvoudige manier om refrenties aan het einde van een pagina in te voegen <references \> doet niets. Ik zou het toch wel handig vinden om literatuur- en internetverwijzingen in te voegen. Roepers (overleg) 26 sep 2016 19:14 (CEST)