Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.
|
Licht dat ons aanstoot in de morgen
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Licht dat ons aanstoot in de morgen is de beginregel van een lied van Huub Oosterhuis en op muziek gezet door Antoine Oomen. De titel van het lied luidt Lied aan het licht.
Opname beluisteren
- Henk Lemckert op Orgel Abdijkerk van Loosduinen C.F. in sopraan, alt en tenor (www.liedboekzettingen.nl) [1]
- Dit lied staat op de cd 'Laat mij maar zingen (4)'. Deze opname is te beluisteren via Spotify (Gratis, maar inloggen is verplicht)
- Uitvoering met tekstweergave:
- Koor eenstemmig, eerste strofe:
Tekst
De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet (volledig) worden weergegeven. De woordwolk geeft een indicatie van de taal die in het lied wordt gebruikt.
Inhoud
In de eerste strofe gaat het over licht, dat ons in de morgen aanstoot, en dat voortijdig genoemd wordt; het morgenlicht schijnt nog te vroeg om het volle licht te kunnen zijn dat ons met zijn warme stralen streelt, wij - die nog koud zijn. Aan dit licht wordt gevraagd ons aan te vuren, dat wij niet uit elkaars genade vallen en niet meer te vinden zijn.
De tweede strofe is zeer associatief van karakter. Woorden als licht, kind, vrede richten onze gedachten op Kerstmis. Met enkele andere zinnen uit deze strofe worden aan het licht namen gegeven die te maken hebben met veiligheid en geborgenheid. Hoewel de tekst het zelf niet doet, mag je daaraan misschien de naam geven van God.
In de derde strofe is de associatie met God duidelijk verwoord in de laatste regel: Liefste der mensen, eerstgeboren licht, laatste woord van Hem die leeft. Waarschijnlijk heeft de dichter hierbij de proloog van het evangelie van Johannes voor ogen hebben gehad; een gedeelte dat vanouds verbonden is met de lezingen van Kerstmis.
De beginregels van de strofen luiden:
- 1. Licht dat ons aanstoot in de morgen
- 2. Licht, van mijn stad de stedehouder
- 3. Alles zal zwichten en verwaaien.
Een uitleg/commentaar bij dit lied van Gerard Swüste is te vinden op de website 2 of 3 bijeen.
Muziek
Van dit lied bestaan (tenminste) twee zettingen. Oosterhuis schreef het oorspronkelijk op de melodie van Psalm 118, een melodie die hij op en rondom Kerstmis graag gebruikte (vergelijk ook RSB 160 en RSB 161). Antoine Oomen heeft in de serie 'Ik zal niet rusten' dit lied van een nieuwe, vierstemmige, zetting voorzien.
Uitvoering
Over die lied bestaan verschillende inzichten over de uitvoering van de melodie van Oomen. Het gaat daarbij om het tempo, zoals ook te beluisteren is in de luistervoorbeelden. In het Liedboek 2013 staat als tempo aanduiding een waarde voor de halve noot = 48. Dit is de tempo-aanduiding van de componist. De uitvoering van Young Voices bij de luistervoorbeelden komt daarmee het meest overeen.
Muziekuitgaven
Zie Licht dat ons aanstoot in de morgen (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie a.
- Officiële uitgave: partituur voor vierstemmig koor, gemeente en orgel. Webwinkel Gooi en Sticht. (Betaald)
- Uitgave met vermelding akkoorden te bestellen via webwinkel European Choral Club (volledige PDF te bekijken).
- Fantasie en zettingen door Toon Hagen. Duur: circa 11 minuten. Te bestellen via webwinkel Toon Hagen.
- Partita voor orgel (PDF) door Theo Meurs (www.theomeurs.nl).
Hymnologische informatie
Cor Waringa heeft de Friese vertaling gemaakt: Ljocht dat ús ropt oerein te kommen
Literatuur
Toelichtingen:
- Liedboekcompendium: https://www.liedboekcompendium.nl/lied/601-licht-dat-ons-aanstoot-in-de-morgen-5_6_4
- Ad de Keyzer schreef een toelichting bij muziek en tekst van dit lied. Te vinden op p. 41-43 van: Tussen de regels: commentaar bij een twintigtal liturgische gezangen. Gooi en Sticht, 1983. ISBN 9030402628.
- Liedje dat ik niet kan laten, blz. 117-132 (Henk Hillenaar)
- B.Stockman: Meditaties bij een Kerklied II, blz.14
- Continuo: Zingen en spelen, blz. 374 (Siem Groot)
- Muziek & Liturgie, feb. 2008, blz. 17 (Peter Ouwerkerk)
- Gerard Lukken & Jacques Maas: Dode, sta op, het licht van de morgen : semiotische analyse van twee gezangen van Huub Oosterhuis: De steppe zal bloeien en Lied aan het licht. Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed (Groningen) / Instituut voor Rituele en Liturgische Studies (Tilburg). ISBN 9789053358412.
![]() |
Dit artikel voldoet aan de kwaliteit en uitgangspunten die gelden voor de informatie op Kerkliedwiki. Meer van dit soort artikelen staan in de Etalage. |