Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Marijke de Bruijne

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Arnhem, 25 november 1936
Overleden Groningen, 30 maart 2020
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2091

Marijke de Bruijne (Arnhem, 25 november 1936 - Groningen, 30 maart 2020) was dichter en werkzaam als lerares.

Leven

Marijke de Bruijne werd geboren in Arnhem, op 25 november 1936. Daar volgde ze de opleiding aan de Rijkskweekschool en behaalde vervolgens ook haar hoofdakte aan de Christelijke Kweekschool. In 1961 trouwde zij en toen ze met haar gezin in de provincie Groningen woonde studeerde zij Pedagogiek en behaalde daarvoor de akte MO-A en MO-B. Na deze studie werd zij docente Maatschappijleer en decaan op een middelbare school. Marijke de Bruijne overleed op 30 maart 2020.

Werken

Een groot deel van haar leven was Marijke de Bruijne (tijdens haar huwelijk Marijke Koijck-de Bruijne) actief als schrijfster van artikelen, romans, liturgische teksten en liederen. In de jaren 70 en 80 groeide haar belangstelling voor feministische theologie. Ze behoorde tot de ‘Bende van vier’, vier vrouwen, die met een ingezonden stuk in Hervormd Nederland een discussie op gang brachten over een al te mannelijk taalgebruik in theologie en kerk en met name in het Liedboek voor de kerken.

Ze schreef zelf liturgische teksten en stimuleerde ook andere vrouwen tot schrijven. Ze zocht verder, naar woorden, beelden, symbolen en rituelen waarin de religieuze ervaringen van vrouwen beter in worden verwoord. Dat mondde eerst uit in de liedbundels Eva's lied I en II. Daarnaast verscheen haar boek Als een boom aan stromend water, met suggesties en liederen voor vieringen.

In de jaren 90 schreef ze de teksten van een drietal oratoria bij de drie grote Christelijke feesten. Het Kerstoratorium Als appelbloesem in de winter, het Paasoratorium Als de graankorrel sterft en het Pinksteroratorium Aanwezig.

Ook de moderne wereld en het kwaad in de wereld hielden haar bezig. Hoe kunnen we ons verhouden tot het kwaad in de wereld. Daarover schreef zij in het boek Leven in lagen.

Over het leven in onze wereld, met zijn snelle ontwikkelingen in technologie en samenleving, en over hoe wij onze weg naar de toekomst zoeken, schreef zij de twee boeken Teksten voor de toekomst en Liederen voor de toekomst.

De rode draad die door al haar liturgische teksten loopt is een zoektocht naar woorden, beelden, symbolen en rituelen die ons dichter brengen bij het mysterie van een Nabijheid, een Aanwezigheid, van God.