Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Nikolaus Herman

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Nikolaus Herman
Die sonntags evangelia van Nicolaus Herman
Die sonntags evangelia van Nicolaus Herman
Volledige naam Nikolaus Herman
Geboren Altdorf bei Nürnberg, Fout: ongeldige tijd.
Overleden St. Joachimsthal, 3 mei 1561
Rechten Vervallen
Wikipedia (nl)

Nikolaus Herman (Altdorf bei Nürnberg, ca. 1500 (volgens andere bronnen ca. 1480) - St. Joachimsthal, 3 mei 1561) was een Duits kantor, leraar en schrijver van talrijke geestelijke kerkliederen.

Herman kwam rond 1518 als kantor en leraar aan het Gymnasium (Lateinschule) naar St. Joachimsthal. Hij was een aanhanger van de Reformatie getuige een brief van Martin Luther aan hem van 6 november 1524. In St. Joachimsthal werkte hij onder meer samen met Johannes Mathesius, die daar vanaf 1532 als rector van de school en vanaf 1540 als pastoor werkte. Op 24 juni 1557 ging Herman met pensioen. Zijn liederen, die hij vooral voor zijn leerlingen had geschreven, gaf hij 1560 uit onder de titel "Die Sonntagsevangelia über das Jahr in Gesänge verfasset für die Kinder und christlichen Hausväter".

Tot zijn geestelijke liederen behoren onder meer: