Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

U danken wij hier, goede God

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
U danken wij hier, goede God
een gezongen tafelgebed voor kinderkoor en gemeente
Genre Liturgisch gezang
Vorm Beurtzang
Periode Omstreeks 1986
Tekst
Dichter Sytze de Vries
Muziek
Componist Jan Hut
Solmisatie 5-6-7-1-2-3-4-5
Gebruik
Liturgie Tafelgebed
Liedbundels
Lied van de week 860729

U danken wij hier, goede God is de beginregel van een tafelgebed van Sytze de Vries. Het is van een melodie voorzien door Jan Hut.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Dit tafelgebed is ontstaan vanuit de praktijk van de hervormde gemeente Purmerend. Daar werden maandelijks diensten gehouden, waarbij de kinderen nadrukkelijk hun eigen plaats en inbreng hebben. In de toelichting, zoals gepubliceerd in Lied van de week, staan de volgende voorwaarden waaraan deze nieuwe vorm van een gezongen tafelgebed moest voldoen:

  • 1. De kerk heeft in de loop der eeuwen vele elementen bewaard in de avondmaalsliturgie. Deze moeten ook blijven klinken. Zo zijn in deze tekst terug te vinden: de dankzegging, de gedachtenis, de gemeenschap, het Sanctus, de noties van het grote bruiloftsmaal, verzoening en diakonaat. Als een vorm van 'vierend leren' is deze keuze gemaakt, om kinderen bij een klassiekere avondmaalsviering toch niet met volstrekt andere geluiden te confronteren.
  • 2. Taal en melodie moeten passen in monden en harten van kinderen maar niet zo kinderlijk zijn, dat zij ouderen uitsluiten.
  • 3. Kinderen moeten in hun eigen liturgische rol serieus genomen worden. Een rol, in samenspel met gemeente en voorganger. Zo zingen zij de grote woorden naar allen toe. In de aangegeven rolverdeling (cantorij, gemeente, solist, voorganger) wordt dat duidelijk.

Inhoud

Muziek

Dit tafelgebed is een niet-strofische tekst, die door Jan Hut in een doorgecomponeerde vorm is gegoten. De opening wordt gevormd door twee coupletten met daarop een derde variant. Daarna volgen het sanctus en benedictus voor de gemeente. Vervolgens komen diverse teksten voor wisselende bezetting (cantorij, solist, voorganger, gemeente). Hierbij zijn de melodische lijnen sterk op de tekst betrokken: reciteren rond één toon, motief-herhalingen en meditatie op lagere toonhoogte komen voor. Het gebed eindigt met dezelfde bede als in het door dichter en componist geschreven tafelgebed Wij komen hier, o lieve God. (Toelichting ontleend aan Lied van de week 860729.)

Zettingen

In Lied van de week is de volledige meerstemmige zetting afgedrukt.

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Dit Tafelgebed vormt samen met het kyriegebed Wij komen hier, o lieve God de eerste aanzet tot een proeve van een Ordinarium door het duo Sytze de Vries en Jan Hut.

Culturele informatie

Literatuur

Toelichting: S.de Vries/C.Brandenburg: Lied van de week 860729

Externe links

Voetnoten