Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wim Kloppenburg

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Amsterdam, 20 november 1939

Wim Kloppenburg (Amsterdam, 20 november 1939) is kerkmusicus en radiomaker.

studeerde onder andere kerkmuziek bij Frits Mehrtens en orgel bij Piet Kee. Hij was achtereenvolgens cantor-organist in Amsterdam (Thomaskerk), Kortenhoef en, sinds 1991, Amstelveen (Kruiskerk). Van 1976 tot 1996 was hij als programmamaker verbonden aan IKON-radio, waarvoor hij wekelijks een programma verzorgde over liturgie en kerkmuziek. Publicaties van zijn hand verschenen in verschillende vaktijdschriften en in de reeks Werkboekjes voor de Eredienst. Als docent hymnologie is hij onder andere verbonden geweest aan het Hervormde Seminarie Hydepark en aan het Conservatorium te Arnhem.

Hij was als hymnoloog betrokken bij In wind en vuur, de verzamelde kerkliederen met toelichtingen van Willem Barnard.

Bij zijn veertigjarig jubileum als kerkmusicus, tevens het veertigjarig bestaan van de Matinencantorij (de cantorij van de Kruiskerk in Amstelveen), werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In een cantatedienst op zondag 14 maart 2010 nam Wim Kloppenburg afscheid als dirigent van de Matinencantorij en cantor-organist van de Kruiskerk. Wim Kloppenburg was op dat moment meer dan 45 jaar dirigent van de door hem opgerichte Mantinencantorij. Deze cantorij verzorgde ruim dertig jaar de oecumenische cantatediensten in de Kruiskerk.