Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

De Kerkliedwiki Adventskalender, elke dag een mooi lied uitgelicht! Kerkliedwiki:Adventskalender/2022

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Zegevierend komt hij schijnen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Zegevierend komt hij schijnen
Een ballade over Simson
Genre Bijbels vertellied
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1986
Tekst
Dichter Jaap Zijlstra
Bijbelplaats Rechters 13
Rechters 14
Rechters 15
Rechters 16
Rechters 17
Metrisch 8-7-8-7-8-3-8-3
Muziek
Componist Theo Goedhart (a)
Melodie Gelijk als de witte zwanen (b)
Solmisatie 3-5-1-3-2-5-6-3 (a)
1-2-7-1-2-3-2-1 (b)
Gebruik
Bijbels persoon Simson
Liedbundels
Lied van de week 860715
Van harte brengen wij U lof 14
Zingend Geloven 4-59

Zegevierend komt hij schijnen is een lied met tekst van Jaap Zijlstra en muziek van Theo Goedhart. De dichter schreef het lied met in gedachten de melodie van 'Gelijk als de witte zwanen', die desgewenst ook te gebruiken is.

Tekst

Ontstaan

Jaap Zijlstra schreef dit lied op verzoek van de redactie van 'Lied van de Week', een radioproject van NCRV en uitgeverij Boekencentrum.

Inhoud

In de ballade-achtige tekst worden de verhalen uit Richteren 13, 14, 15 en 16 verwoordt. Soms wordt de kern van het verhaal in het lied weergegeven, soms biedt de tekst uitleg bij het schriftwoord. Het lied kan niet worden gezongen zonder dat het Simson-verhaal uitvoerig wordt verteld.

De eerste strofe correspondeert met Richteren 13. Simson, als 'zoon van de zon'. In zijn naam licht op, hoe Israël niet zelf zijn bevrijder kan verwekken. Deze is van God gegeven en wordt door Zijn Geest bestraald. Na een generatie - 40 jaar - in de nacht en nevel van het onbesneden Filistijnendom te hebben doorgebracht, krijgt Israël een richter. In diens verhaal blijkt de bedenkelijke hartstocht tot drager van een roeping te worden. Zijn voorkeur voor Filistijnse dames wordt een instrument in de strijd. De Geest van God leidt langs eigenaardige wegen, waar voor moralisme geen plaats is. Strofe 2 vat het raadsel samen, dat SImson aan zijn bruidsjonkers opgeeft. Via chantage van de bruid vinden zij de oplossing. In het verhaal van Simson en de Filistijnen, zijn trouw en ontrouw, zijn zwakte en sterkte, klinken ook de vragen door van Israëls verhouding tot de volken, van zijn trouw en ontrouw aan God. Strofe 3 vertelt Richteren 15. De toorn om een gekrenkte liefde geeft Simson vorm in het beruchte verhaal van de vossen, die hij de oogst laat verbranden. De onbetrouwbaarheid van de onbesnedenen is hier méér dan een persoonlijk motief. Strofe 4 kent opnieuw als aanleiding: Simsons hartstocht en zwakheid. Toch wordt in zijn daad het heilswerk van Christus verbeeld gezien: Gaza, de stad in de diepte, staat dan voor het dodenrijk. De poorten van deze hel worden weggedragen en afgeleverd, als overwinningstrofee, in Hebron, op de top van de berg. Het is Israëls koningsstad. Zo heeft ook Christus 'de poorten van de hel overweldigd'. Ook strofe 6 betrekt de hele Simsongeschiedenis op Christus: de titels 'zonne der gerechtigheid', 'licht van de wereld', het 'dopen met vuur' en het 'leven als offer' zijn alle - soms letterlijke - verwijzingen. (Bron: geparafraseerd overgenomen uit de toelichting bij Lied van de Week, juli 1986).
De beginregels van de strofen luiden:

  • 1. Zegevierend komt hij schijnen
  • 2. Kiest het bijenvolk een woning
  • 3. Vossen, kleine rode honden
  • 4. Door geen duisternis te keren
  • 5. Die de vossen heeft gebonden
  • 6. Wat van Simson staat geschreven.

Muziek

Dit lied is getoonzet door Theo Goedhart, van wie in 'Lied van de Week' ook een vierstemmige koorzetting is opgenomen. .

Literatuur

Toelichting:

  • S.de Vries/C.Brandenburg: Lied van de week 860715