Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Peter Sneep

Uit Kerkliedwiki
Versie door Peter Sneep (overleg | bijdragen) op 1 sep 2024 om 16:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Sneep, 2016
Peter Sneep, 2016
Volledige naam Pieter Jacob Sneep
Geboren Rotterdam, 21 oktober 1962
Website

Peter Sneep (Rotterdam, 21 oktober 1962) is journalist, presentator, componist en organist.

Leven

Peter Sneep is organist, componist en journalist. Als organist is hij sinds 2019 verbonden aan de Protestantse gemeente in Leusden, waar hij de orgels van de Dorpskerk en de Marcuskerk bespeelt. Hij is aan die gemeente ook verbonden als communicatiemedewerker. Verder is hij organist van de anglicaanse Church of St Willibrord in Arnhem en van de Schaapskooi en de Martuskerk (beide NGK, voorheen GKv) in Amersfoort. Hij componeert kerkmuziek, waarvan een aantal cd's verschenen.

Hij raakte al jong geïnteresseerd in (orgel)muziek. Hij kreeg orgelles van Kees Blijdorp, Hetty Koelewijn en Gerrit 't Hart (improvisatie). Van 1980 tot 1989 was hij organist van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Rotterdam-Delfshaven, als vaste vervanger van organist Wim Roos (1942-2009). Van 1989 tot 2020 was hij organist van De Kandelaar in Amersfoort. Hij is lid van de Culturele Commissie Sint-Joriskerk Amersfoort, die orgelconcerten organiseert, en ook van de werkgroep Evensongs van de Raad van Kerken in Amersfoort.

Van 1982 tot 1986 zat hij op de gereformeerde Pedagogische Academie in Amersfoort/Zwolle, maar is na het behalen van zijn diploma niet het onderwijs ingegaan. Journalistiek studeerde hij aan de Hogeschool Midden Nederland in Utrecht. Hij was van 2015 tot 2017 radiopresentator en programmamaker bij de Reformatorische Omroep. Daarvoor werkte hij 28 jaar als (muziek)journalist bij het Nederlands Dagblad. Hij is medewerker van kerkliedwiki en schrijft cd-recensies voor maandblad De Orgelvriend en de website Orgelnieuws.nl.

Peter Sneep is getrouwd, heeft een dochter en een zoon en woont in Leusden.

Werk

Aanvankelijk componeerde hij toneelmuziek en cabaretliedjes. Hij werd daarbij geïnspireerd door Wim Roos, die als muziekdocent liedjes componeerde voor musicals van de zogenoemde Grote Avonden van de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam (GSR). Rond 1990 begon Sneep met het componeren van kerkmuziek. Daarvan verschenen verschillende cd's, zoals 'Een lied dat niets verzwijgt' (2011) en de jubileum-cd 'Peter Sneep - vocale kerkmuziek' (2019).

Sinds 2001 trekt hij in de weken voor Pasen met voorlezer John Kuiper het land door met de Marcuspassie. De voorgelezen Bijbeltekst wordt daarin afgewisseld door samenzang van Geneefse psalmen uit diverse berijmingen en passieliederen uit tal van liedbundels.

Met zijn collega-journalist Wim Houtman organiseerde hij van 2009 tot en met 2013 voor de lezers van het Nederlands Dagblad getijden- en kerkmuziekreizen. Hij schreef daarvoor ieder jaar nieuwe muziek, waaronder voor elke reis een nieuw ordinarium. Samen met zijn collega-organist Harry van Wijk organiseerde hij een aantal jaren lang samenzangavonden, avondgebeden en zangevenementen rond dichters, componisten of liedbundels in kerkgebouw De Kandelaar in Amersfoort onder de titel Proeftuin van het kerklied.

Na het verschijnen van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) in 2004, begon hij met het toonzetten van Psalmen uit die vertaling. Tot nu toe heeft hij zo ongeveer veertig Psalmen op muziek gezet.

Zijn melodieën zijn opgenomen in diverse bundels, zoals Zing met de hemelboden en Een vogel is er thuis van Ria Borkent, Er gaat een Man door Kanaän en Duizend bunder van Hans Werkman, Overnodig van André Troost, het Gereformeerd Kerkboek 2017 en Nu zal de zomer komen van Johan Klein.

Sinds 2016 schrijft hij ook melodieën op teksten van dichter-dominee Robert Roth uit Hengelo. Samen met de componisten David de Jong, Adriaan Koops en Arjen Uitbeijerse werkte hij van 2019 tot 2024 mee aan een serie liederen bij de Heidelbergse Catechismus, onder de titel Zingen over Geluk, op teksten van Roth.

Liederen