Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De merel fluit als morgenopening: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Liedbundels)
(Liedbundels)
Regel 4: Regel 4:
 
   
 
   
 
=== Liedbundels ===
 
=== Liedbundels ===
Liedboek 2013, 57a
+
 
 +
{| class="wikitable" style="width:40%"
 +
! colspan="2" |Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
 +
|-
 +
| Liedboek 2013  
 +
| 57a
 +
|}
  
 
== Opname beluisteren ==
 
== Opname beluisteren ==

Versie van 18 jan 2014 om 19:37

Titel

De merel fluit als morgenopening

Oorspronkelijke taal en titel

Liedbundels

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Liedboek 2013 57a

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

De redactie van Liedboek 2013 streefde naar opname van psalmen in diverse stijlen. Deze psalm is één van reeks nieuwe psalmversies die zo in opdracht voor het Liedboek 2013 werden gemaakt, 4, 13, 31, 57, 88, 139.

Voor Psalm 57 werd gekozen omdat de Geneefse Psalm 57 maar beperkt gezongen wordt, terwijl de inhoud toch zo veel in zich heeft dat mensen kan raken en sterken. De zes vijfregelige strofen van Lied 57 worden ook zelden of nooit integraal gezongen; de dichter kreeg de opdracht een versie te maken die in zijn geheel de boodschap van de psalm zou overdragen. Niet alle verzen hoefden daarbij herkenbaar in de berijming terug te komen.

Inhoud

Schuilen, een schuilplaats vinden, veiligheid, en zo een plaats om weer tot zingen te komen – daarover gaat deze bewerking van Psalm 57 door Anton Ent. Elke strofe eindigt met dat woordje: 'schuilen'. In de tekst van de bijbel schuilt de dichter als een vogel onder de vleugels van God. Ent heeft nu de vogel verzelfstandigd, er een merel van gemaakt, een vogel met naam en toenaam. De merel is een geliefde zanger, staat bovenaan de vogel-toptien.

Dichter

Anton Ent

Anton Ent, pseudoniem van Henk van der Ent, Rotterdam 1939, publiceerde ook als Marieke Jonkman. Publiceerde 14 gedichtenbundels, o.a. Man van twee wegen, een zeer persoonlijke reflectie op de 150 psalmen. In zijn teksten komen veel bomen, planten en vogels voor, ook in de selectie in Liedboek 2013 zichtbaar: de waterhoen en het riet, p. 1491, bijvoorbeeld. Hij zat als kind in de Breepleinkerk in Rotterdam, de bloeitijd van de gereformeerde stadskerken, en maakte de teloorgang mee; ook zelf nam hij afstand van de vorm van geloven in zijn jeugd. Maar de psalmen laten hem levenslang niet los. Daarbij verschuift zijn godsbeeld. De laatste regel, 'van God in wie ik schuil', kan naar de vorm verwijzen naar de lijsterbes, de boom waarin de merel schuilt. Maar kiest Ent niet ook voor dit onpersoonlijke woord om naar de inhoud een al te persoonlijke God te vermijden?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_Ent

Vertaler

Muziek

Theo Goedhart, 1948, musicus, docent Conservatorium Den Haag, actief in de kerkmuziek, als componist.

http://www.theogoedhart.nl/TheoGoedhartActiviteitenEnCurriculum.html

Componist melodie

In de begeleidingsbundel bij Liedboek 2013 staat een zetting voor orgel en dwarsfluit, door Theo Goedhart.

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Te gebruiken als psalmlied, op verschillende momenten in de dienst.

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Ent nam als knipoog naar de Psalmberijming 1773, waarmee hij groot werd, de term 'stokebranden' op, een oud woord dat 'pestkoppen', verstoorders van de rust, betekent. Daarmee voert déze vorm van Psalm 57 expliciet een gesprek met die veel oudere.

Literatuur

Externe links

Voetnoten