Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jezus, diep in de woestijn

Uit Kerkliedwiki
Versie door Ellen van der Sar (overleg | bijdragen) op 22 jan 2014 om 22:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Titel == Jezus, diep in de woestijn === Oorspronkelijke taal en titel === Een oorspronkelijk Nederlandstalig lied. === Liedbundels === {| class="wikitable"...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel

Jezus, diep in de woestijn

Oorspronkelijke taal en titel

Een oorspronkelijk Nederlandstalig lied.

Liedbundels

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Liedboek 2013 539
Zingend Geloven I-15
Tussentijds 58
Alles wordt nieuw III-7

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Een lied geschreven bij de evangelielezing voor de eerste zondag in de Veertigdagentijd (Invocabit) waar de 'verzoeking in de woestijn' gelezen wordt.

Inhoud

Strofe 1 (Jezus, diep in de woestijn) correspondeert met de gegevens uit Mattheus 4:1,2; daarbij valt op dat de sleutelwoorden Geest en duivel in het lied ontbreken.
Strofe 2 (Veertig dagen zonder brood) vat samen, hoe Mattheus 4:2-4 de broodvraag aan de orde stelt met het antwoord van Jezus: "Er staat geschreven: niet alleen van brood zal de mens leven". De duivel (de verzoeker) wordt in deze strofe aangeduid als 'zijn tegenspreker' voor wie Jezus niet is bezweken. Opgemerkt moet worden dat deze strofe in 'Alles wordt nieuw' anders begint. Daar staat 'Stenen nam Hij niet voor brood'.
Strofe 3 (Alle rijkdom, alle macht) en strofe 4 (Jezus zei: Ik kniel niet neer) zijn compilaties van de twee andere 'verzoekingen', die van de visie vanaf 'het dak des tempels' (Mattheus 4:5) en van het zicht op 'al de koninkrijken der wereld'(Mattheus 4:8). Jezus kan weerstand blijven bieden tot het einde van de satanische beproevingen, omdat Hij het 'in de zware strijd / met Gods woorden [bleef] wagen'(strofe 5). (Bron: Documentatieblad bij Zingend Geloven I-15).

Rijmschema van dit lied (met enkele vrijmoedige afwijkingen): a b a b.

Dichter

Hanna Lam (1928-1988), geboren te Utrecht. Publiceerde samen met Wim ter Burg een aantal bundels met liederen voor de jeugd onder de titel 'Alles wordt nieuw'. Zie ook: http://de.wikipedia.org/wiki/Hanna_Lam

Vertaler

Muziek

Componist melodie

Wim ter Burg (1914-1995). Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_ter_Burg

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Veertigdagentijd. Invocabit.

Hymnologische informatie

In dit vierregelige lied worden alle regels samengebald in de interval van een kwint:
regel 1: e'- b'(rein
regel 2: fis'- c(verminderd)
regel 3: e'-b'(rein)
regel 4: d'-a' (rein).
We zien zo duidelijk dat er geen hoge pieken of diepe dalen in de melodie aanwezig zijn. De tweede regel heeft de hoogste toon (c), de vierde regel de laagste (d). Melodisch is er een gelijkgerichtheid in de regels 1 en 3 en in de regels 2 en 4. De eerste vanwege hun dalende en stijgende lijn, de tweede om de daling. Deze verwantschap gaat verder: ze staat in het verlengde van het rijm (a b a b) en het metrum (7.6.7.6). In de melodie is tussen de genoemde regels sprake van een zekere tertsverwantschap. Het ritme loopt in de aangehaalde overeenkomsten mee, vooral bepaald door het metrum. Regel 1 is de opvallendste, door het ontbreken van het gepuncteerde ritme, dat de overige regels kenmerkt. In de toonsoort e kleine terts wordt gebruik gemaakt van de elementaire harmonische functies tonica, sub-dominant en dominant - het zou hiermee in zijn geheel begeleid kunnen worden. (Bron: Documentatieblad bij Zingend Geloven I-15).

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten