Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wat zou ooit mijn hart vervaren?: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox lied |beginregel=Wat zxou ooit mijn hart vervaren? |vorm=Strofelied |oorspr-titel=Schweiget, bange Zweifel, schweiget |taal=Duits |land=Duitsland |periode...')
 
Regel 8: Regel 8:
 
|kop-liedbundels=Ja
 
|kop-liedbundels=Ja
 
}}
 
}}
'''Titel lied''' is een lied geschreven door [[Dichter]] en op muziek gezet door [[Componist]].
+
'''Wat zou ooit mijn hart vervaren?''' duidt op een versie van de vertaling door [[Ahasverus van den Berg]] van "Schweiget bange Zweifel, schweiget", een lied geschreven door [[Johann Adolph Schlegel]] (1721-1793) bij Romeinen 8:31-39. De vertaling is bekend geworden door het couplet "Ruwe stormen mogen woeden" (dat overigens in die vorm geen deel uitmaakte van de eerste versie van Van den Berg.
 +
Het lied wordt wel gezongen op de melodie van [[Alle Menschen müssen sterben 2]], maar klinkt doorgaans op een melodie die te vinden is bij Gezang 29 en 58 uit de Evangelische Gezangen van 1806 en die de Nederlands Hervormde Bundel van 1938 op naam zet van [[Friedrich Funcke]] (1642-1699).
  
 
==Opname beluisteren==
 
==Opname beluisteren==
  
 
==Tekst==
 
==Tekst==
De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.
+
  
 
===Ontstaan===
 
===Ontstaan===
 +
[[Ahasverus vann den Berg]] publiceerde zijn Nederlandse vertaling in deel IV van zijn ''Proven van geestlijke Oden en Liederen'' (Utrecht, 1885, pag. 92v). Ze heeft daar als titel 'Geloofsroem. Rom. VIII. 31-39' en omvat 13 coupletten. De beginregel is hier '''Wat zou noch mijn hart vervaren?'''.
 +
Ze is in eerste instantie bewerkt voor de Evangelische Gezangen van 1806. Gezang 58 daar heeft als beginregel '''Twijfling zwijg, zwijg bange smarte!''' en is teruggebracht tot 9 coupletten.
  
 
===Inhoud===
 
===Inhoud===

Versie van 30 mrt 2020 om 12:07

Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Wat zxou ooit mijn hart vervaren?
Vorm Strofelied
Herkomst
Titel Schweiget, bange Zweifel, schweiget
Taal Duits
Land Duitsland
Periode 18e eeuw

Wat zou ooit mijn hart vervaren? duidt op een versie van de vertaling door Ahasverus van den Berg van "Schweiget bange Zweifel, schweiget", een lied geschreven door Johann Adolph Schlegel (1721-1793) bij Romeinen 8:31-39. De vertaling is bekend geworden door het couplet "Ruwe stormen mogen woeden" (dat overigens in die vorm geen deel uitmaakte van de eerste versie van Van den Berg. Het lied wordt wel gezongen op de melodie van Alle Menschen müssen sterben 2, maar klinkt doorgaans op een melodie die te vinden is bij Gezang 29 en 58 uit de Evangelische Gezangen van 1806 en die de Nederlands Hervormde Bundel van 1938 op naam zet van Friedrich Funcke (1642-1699).

Opname beluisteren

Tekst

Ontstaan

Ahasverus vann den Berg publiceerde zijn Nederlandse vertaling in deel IV van zijn Proven van geestlijke Oden en Liederen (Utrecht, 1885, pag. 92v). Ze heeft daar als titel 'Geloofsroem. Rom. VIII. 31-39' en omvat 13 coupletten. De beginregel is hier Wat zou noch mijn hart vervaren?. Ze is in eerste instantie bewerkt voor de Evangelische Gezangen van 1806. Gezang 58 daar heeft als beginregel Twijfling zwijg, zwijg bange smarte! en is teruggebracht tot 9 coupletten.

Inhoud

Muziek

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.