Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Claude Goudimel

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Claude Goudimel

Claude Goudimel (geboren omstreeks 1500 in Vaison bij Avignon (of: omstreeks 1514 in Besançon); overleden op 24 augustus (of: 28 augustus) 1572 in Lyon) was een Franse componist.

Leven

Goudimel leefde in Paris, Metz, Besançon en Lyon. Hij was waarschijnlijk een leerling van de Nederlander Josquin Desprez, en richtte omstreeks 1540 in Rome een muziekschool op, waaruit voortkwamen Giovanni Animuccia, Giovanni Maria Nanino, en ook Giovanni Pierluigi da Palestrina. Hij was een Hugenoot en stierf als slachtoffer in de Bartolomeusnacht.

Werken

Goudimel maakte zich bijzonder verdienstelijk doordat hij in 1565 de muziek van het zogenoemde Geneefse Psalter publiceerde. Het Geneefse Psalter bestaat uit een metrische vertaling van de Psalmen die zijn geschreven door Clément Marot und Théodore de Bèze. De melodieën zijn niet door Goudimel zelf geschreven. Hij verzamelde en maakte opnieuw het zetwerk.