Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hervormde Bundel 1938

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Psalmen en Gezangen voor den Eeredienst
Jaar 1938

Psalmen en Gezangen voor den Eeredienst is een liedbundel voor de Nederlandse Hervormde Kerk uit 1938. De bundel staat ook wel bekend als de Hervormde Bundel 1938.

Vanaf 1928 werkte een gezangencommissie, waarin de verschillende richtingen binnen de Hervormde Kerk vertegenwoordigd waren, aan deze bundel. Belangrijke commissieleden waren S. M. van Woensel Kooy en, na haar overlijden, Gerardus van der Leeuw. De bundel bevatte 274 gezangen waarbij onder meer de oecumenische gerichtheid opviel: liederen van de kerk van alle tijden en plaatsen zijn in het liedboek opgenomen.

De bundel was niet alleen internationaal breed georiënteerd, maar ook voorreformatorische en oud-Nederlandse liederen kregen voor het eerst een plaats in een officiële protestantse liedbundel. De inhoud en opzet van de liedbundel verraden ook invloed van de liturgische beweging zoals deze aan het begin van de twintigste eeuw in het Nederlands protestantisme ontstaan was. Dit kwam onder meer tot uiting in de rubricering van de bundel die primair vanuit de eredienst gedacht was (met rubrieken als kerkelijk jaar en sacramenten).

Titeloverzicht liederen

  • Inhoud – inhoudsopgave van deze bundel.
  • Liederen – alfabetisch overzicht van reeds ingevoerde liederen.