Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Op Toonhoogte

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Op Toonhoogte
Optoonhoogte.jpg
Jaar 2005

Zie het artikel Dit artikel beschrijft de editie van Op Toonhoogte uit 2005, voor de tweede editie zie Op Toonhoogte 2015.

Titel

Op Toonhoogte. Liederenbundel.

Uitgever

De bundel wordt uitgegeven door HGJB (Hervormd-gereformeerde jeugdbond) en Uitgeverij Boekencentrum.

Eerste edities

De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) heeft zich tot taak gesteld om het jeugdwerk binnen (met name) de Protestantse Kerk in Nederland te stimuleren en te ondersteunen. Ten behoeve van dit jeugdwerk heeft de bond in 1995 een liedbundel uitgegeven onder de titel Op Toonhoogte. In 2000 verscheen daarop een aanvulling. De bundel is voor het eerst bij Boekencentrum uitgegeven in 2005. In diverse gemeenten is de HGJB-liederenbundel Op Toonhoogte een begrip. Voor het jeugdwerk, de catechese maar ook voor samenkomsten van de gemeente biedt deze bundel een breed aanbod van liederen. In de zangbundel Op Toonhoogte (editie 2005) is een selectie van zo'n 475 liederen opgenomen.

De huidige bundel is verkrijgbaar in drie uitvoeringen:

  • Teksteditie
  • Muziekeditie – gitaarbundel met akkoorden en eenstemmige melodielijn
  • Eenstemmige editie - handzame bundel met alleen melodielijn

Een vierstemmige editie is niet beschikbaar. Via uitgeverij Boekencentrum is een beamerpakket van diverse liedbundels aan te vragen, waarbij voor Op Toonhoogte met een speciale licentiecode wordt gewerkt.

Tweede editie

De editie 2015 van Op Toonhoogte is een revisie van de vorige editie die in 2005 op de markt kwam. Een deel van de liederen is vervangen en andere liederen zijn toegevoegd. Het uiteindelijke resultaat is een bundel met circa 570 liederen (ruim 100 meer dan de vorige editie).

Achtergrondinformatie

In de bundel Op Toonhoogte is een brede traditie van liederen opgenomen, zodat geloofsliederen van 'vroeger' en 'nu' gezongen kunnen worden in het jeugdwerk en in de christelijke gemeente.

Toelichting van de samenstellers: Als HGJB hebben we de liederen zorgvuldig geselecteerd op inhoud en op waarde voor verschillende generaties in de kerk. De liederen zijn onder gebracht in verschillende rubrieken, zodat de liederen ook de verschillende geloofselementen weerspiegelen. Psalmen in diverse uitvoeringen: van de Geneefse melodieën tot Psalmen voor Nu ‘Klassiekers’ uit de kerkelijke traditie: o.a. Liedboek voor de Kerken, Zingende Gezegend, Hervormde Bundel 1938 en Johannes de Heer Nieuwe liederen van o.a. Sela, Opwekking en andere internationale bronnen Kinderliederen van o.a. Elly & Rikkert, Alles wordt nieuw, Opwekking voor kids en Jan Visser.

De verzamelde liederen zijn ondergebracht in 21 verschillende thema's zoals:

  • Kruis en opstanding
  • Gebed en zegen
  • Roepen en verlangen
  • Geloven en belijden
  • Toewijding en aanbidding.

Ook is er aandacht voor de kerkelijke feesten.

Titeloverzicht liederen

  • Inhoud – volledige inhoudsopgave.
  • Liederen – alfabetisch overzicht van de liederen die al zijn ingevoerd.

Externe links