Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Joachim Neander: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Leven)
k (Liederen)
Regel 11: Regel 11:
 
* Neander schreef de melodie van [[God is tegenwoordig]].
 
* Neander schreef de melodie van [[God is tegenwoordig]].
  
 +
{{DEFAULTSORT:Neander, Joachim}}
 
[[Category:Tekstdichters]] [[Category:Componisten]]
 
[[Category:Tekstdichters]] [[Category:Componisten]]

Versie van 5 jun 2014 om 20:20

Joachim Neander (1650-1680) was tekstdichter en componist.

Leven

Hij werd in 1650 uit een Bremens predikantengeslacht geboren. In zijn, sinds 1595 gereformeerde, geboortestad kwam de jonge Neander na aanvankelijk verzet sterk onder invloed van predikant Theodor Untereyck, die zelf in Nederland zeer was beïnvloed door de mannen van de Nadere Reformatie, zoals Voetius, Coccejus en Lodenstein. Neander werd in 1674 rector van de gereformeerde school in Düsseldorf, maar kreeg na enkele jaren moeilijkheden met de kerkenraad. Toch moet zijn invloed in Düsseldorf groot zijn geweest, want naar hem is het romantische Neandertal genoemd, waar hij graag lange wandelingen maakte. In 1856 werd hier de beroemde schedel van de zogenoemde Neanderthaler gevonden. In 1679 ging de dichter naar Bremen terug om er een hulppredikerschap te aanvaarden, maar al in 1680 is hij, nog geen 30 jaar oud, overleden.

Werken

Neanders herhaaldelijk herdrukte Bundeslieder und Dankpsalmen verschenen kort voor zijn dood. Ze vormen een belangrijke bijdrage aan de liederen van het gereformeerd protestantisme van calvinistische signatuur. In zijn tijd zong men daar nauwelijks iets anders dan psalmen. Deze liederen waren oorspronkelijk niet voor de gemeentezang bedoeld, maar voor allerlei andere gelegenheden, zoals de samensteller opmerkt: '... zu lesen und zu singen auf Reisen, zu Haus oder bei Christenergötzungen im Grünen...'.

Liederen