Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Zonne en maan

Uit Kerkliedwiki
Versie door Lydia Vroegindeweij (overleg | bijdragen) op 23 aug 2014 om 19:26 (Muziek)
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel

Oorspronkelijke taal en titel

Oorspronkelijke Zweedse titel: Måne och sol.

Liedbundels

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Liedboek 2013 303
Den Svenska Psalmboken 21
Norsk Salmebok 943
Frühlicht 29

Opname beluisteren

<videoflash>F-I4QD2n_B4|300|150</videoflash>

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Inhoud

Dichter

Britt G. Hallqvist

Vertaler

Andries Govaart

Muziek

Over het ontstaan van de melodie heeft Egil Hovland meerdere keren* het volgende verteld.

Het gebeurde op 26 januari 1974. Vroeg in de morgen kwam het bericht dat een goede vriend op 51-jarige leeftijd was overleden. Even later bracht de post een brief met daarin het verzoek om een melodie te maken voor de bijgesloten tekst «Måne och sol, vatten och vind….». Terwijl hij, met zijn gedachten bij zijn overleden vriend, de tekst door las gebeurde er iets vreemds. Aan de muur in zijn werkkamer had hij foto’s hangen van zijn kinderkoren in de Glemmen-kerk te Fredrikstad (Noorwegen). Plotseling leek het als of de kinderen vleugels kregen en door de kamer zweefden. Hij hield een leeg notenblad omhoog waarna het er op leek dat de kinderen tot noten werden die op een lege notenbalk landden. In recordtijd ontstond de melodie. Eerst het refrein, dat duurde 20 seconden. Daarna kwam de melodie voor de verzen. Het hele lied was klaar tussen de drie en vier minuten. «De woorden in de tekst maakten mij blij te midden van de weemoed en gaven uitloop aan mijn eigen lofzang en dankbaarheid.»

In de noordse landen is dit lied onvoorstelbaar populair geworden en wordt beschouwd als een lied dat werkelijk iedereen, van jong tot (inmiddels) oud, kent.


Componist melodie

Egil Hovland (1924-2013) was een noorse dirigent en organist en tevens één van de meest productieve Noorse componisten van hedendaagse muziek. Hij componeerde symfonische werken, kamermuziek, koormuziek, concerten voor verschillende soloinstrumenten, orgelmuziek, opera, kerkmuziek (Bijbelspelen, kerkballetten, liturgische muziek). Hij studeerde orgel (bij Arild Sandvold) en kerkmuziek aan het conservatorium in Oslo. Werd in 1948 organist van de Glemmen-kerk te Fredrikstad. In de jaren ’50 studeerde hij compositie bij Bjarne Brustad, Vagn Holmboe, Aaron Copland en Luigi Dallapiccola. Op de Noorse wikipedia staat een gedeelte van zijn composities vermeld. http://no.wikipedia.org/wiki/Egil_Hovland

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Liturgisch gebruik

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Een Zweedse jazz-versie van het lied: <videoflash>0j8jGrQ0uCs|300|150</videoflash>

Literatuur

Externe links

Voetnoten