Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Het licht breekt door de wolken

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Het licht breekt door de wolken
Klepper-Het-licht-omslag.jpg
Dichter/vertaler Jochen Klepper
Titia Lindeboom

Het licht breekt door de wolken is een vertaling van Jochen Kleppers liederenbundel Kyrie. 'Kyrie' werd voor het eerst gepubliceerd in 1938 en bevat sinds de laatste oplage 29 kerkliederen. De gezangen van Jochen Klepper laten zich omschrijven als troostrijk en intiem. De dichter schreef ze in eenvoudige en rake taal, zonder ook maar ergens aan diepgang te verliezen. Liederen die hij schreef zijn in meerdere talen vertaald, waaronder het Tsjechisch, het Engels en het Noors.

1rightarrow blue.svg Zie voor de inhoudsopgave van de bundel Het licht breekt door de wolken/Inhoud

Vertaling

De Nederlandse vertaling van de 29 liedteksten in ‘Het licht breekt door de wolken’ is van Titia Lindeboom. In haar teksten heeft zij Kleppers eenvoud van taal willen behouden en leunt zij zoveel mogelijk aan tegen het Duitse origineel.

Omdat liederen het vragen om gezongen te worden, zijn er bij alle teksten melodieverwijzingen opgenomen naar diverse zangbundels. Waar geen melodie voorhanden was, heeft musicus en theoloog Frederikus G. aan het Rot een eigen compositie gemaakt, waarmee zestien gezangen van Jochen Klepper zijn voorzien van een nieuwe melodie.

Dichter Ria Borkent was adviserend betrokken bij ‘Het licht breekt door de wolken’ en zij schreef het voorwoord bij de bundel. Een fragment hieruit:

  • Opmerkelijk in het werk van Jochen Klepper is een toon van zuiverheid die in de teksten doorklinkt, botsend op menselijke onbuigzaamheid, het werk is tegelijk pastoraal van klank en met pijn gemengd.

Uitgever

‘Het licht breekt door de wolken’ is eind april 2016 verschenen bij uitgeverij Royal Jongbloed te Heerenveen. Het ISBN nummer is ISBN 9789063537180.