Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Opwekkingsliederen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Opwekkingsliederen
Opwekkingsliederen.jpg

Titel

Opwekkingsliederen.

Uitgever

De bundel wordt uitgegeven door de stichting Opwekking in Putten.

Edities

De bundel Opwekkingsliederen groeit doordat ieder jaar met Pinksteren er een serie nieuwe Opwekkingsliederen wordt uitgebracht. In 1978 werd de eerste versie uitgegeven en bevatte de nummers 1 t/m 60. Anno 2024 bevat de bundel 895 nummers. Als nummer 82-114 is een reeks kinderliederen opgenomen. Later zijn er voor kinderen en tieners liederen uitgebracht in aparte bundels en zijn geen verdere kinderliederen meer opgenomen.

Begeleidingsbundels

Achtergrondinformatie

De bundel is ontstaan vanuit de aanbidding tijdens One Way Day en de Pinksterconferentie georganiseerd door de stichting Opwekking. Aanvankelijk werd de bundel alleen gebruikt binnen de pinksterbeweging in Nederland.

Het initiatief tot de eerste opwekkingsbundels werd ooit genomen door Wiesje Hoekendijk. Zij constateerde dat de bestaande bundels (Zangbundel Joh. de Heer en Glorieklokken), waar in evangelische en pinksterkringen uit gezongen werd, slechts weinig aanbiddingsliederen bevatte, en wilde dit gemis met een aanvullende bundel compenseren. De opwekkingsbundel bleek echter zodanig succesvol dat de beide oudere bundels in veel charismatische gemeenten voor een groot deel uit beeld verdwenen. Later werden in de bundel Opwekkingsliederen weer meerdere liederen van Johannes de Heer (m.n. 220-227) en Glorieklokken (m.n. 211-219) opgenomen.

De bundels met opwekkingsliederen worden uitgegeven door Stichting Opwekking. Ieder jaar worden gemiddeld zestien of zeventien nieuwe liederen gepresenteerd op de Pinksterconferentie die georganiseerd wordt door de Stichting Opwekking en plaats vindt tijdens het pinksterweekend. Deze liederen worden aan de bundel toegevoegd. De nummers zijn niet noodzakelijk voor de conferentie geschreven, zoals bijvoorbeeld een serie kerstliederen (525-535). De meeste ervan bestaan al wel, maar waren nog niet eerder in een algemeen bekende bundel samengevoegd.

De liederen in de bundel Opwekkingsliederen zijn voornamelijk Nederlandstalig. Het grootste deel daarvan is vertaald uit het Engels, maar er is ook een aantal van Nederlandse bodem. Alle nieuwe liederen verschijnen jaarlijks ook op cd. Vonden de cd-opnamen lange tijd plaats tijdens de Opwekkings-pinksterconferentie, sinds de vroege jaren 90 werden de opnames gedaan in maart in congreshotel De Bron in Dalfsen (thans Mooirivier) en sinds maart 2009 op congrescamping de Kroeze Danne in Ambt Delden, zodat de cd al tijdens de conferentie verkocht kan worden en de opnames geen druk op het conferentieprogramma meer leggen. Tegenwoordig geeft Stichting Opwekking ook een cd-rom uit, waarop naast alle liederen (volwassenen, tieners en kinderen) ook de nodige software staat.

Naast de "gewone" opwekkingsliederen zijn er voor kinderen en tieners speciale liederen uitgebracht. Sinds enkele jaren wordt het kinderwerk gedaan door stichting Timotheüs, die is overgenomen door Stichting Opwekking. Voor de tieners zijn er zo'n 200 opwekkingsliederen. Hiervan is een groot deel in het Engels.

(Bron: Wikipedia)

Titeloverzicht liederen

  • De subpagina Inhoud bevat de inhoudsopgave van de bundel.
  • De subpagina Liederen bevat een alfabetisch overzicht van liederen die al zijn opgenomen in deze Kerkliedwiki.

Externe links