Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Zolang wij ademhalen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Zolang wij ademhalen

Titel

Zolang wij ademhalen

Oorspronkelijke taal en titel

Zolang wij ademhalen

Liedbundels

Dit lied is opgenomen in de volgende liedbundels:
Liedboek (2013) 657
Tussentijds 175
Zingend Geloven 3:30
Jij, mijn adem 2
Zingt Jubilate 753

Opname beluisteren

<videoflash>Yg4aFgv0lWQ|300|150</videoflash>

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

=== Ontstaan === Dit lied is geschreven bij het veertigjarig bestaan van de Hervormde Cantorij van Purmerend. Alle redenen, waarom de kerk het zingen nooit zal kunnen laten, zijn erin verwerkt.

=== Inhoud === Zingen is een zaak van harmonie en gemeenschap. Het is ook een geschonken toonhoogte: het lied wordt ons in de mond gelegd. Als in onze cultuur steeds minder wordt gezongen, en het feest, de school en de kroeg niet of nauwelijks nog de geboorteplaatsen van het lied zijn, is de taak van de kerk nog groter geworden om dit erfgoed vast te houden. Want als een mens zich zijn vreugde niet meer uit kan zingen, zich Gods liefde niet meer te binnen kan zingen, heeft hij één van zijn grootste uitingsvormen verloren. Volgens Wim ter Horst zei ooit 'Een vorm van troost is - het meest hartverwarmende én hartverscheurende spel dat mogelijk is - samen zingen. Door te zingen over lief en leed, vreugde en verdriet, geborgenheid en verlatenheid, kan men het leedgevecht voeren op het niveau waar het hoort. Het hymnische is wijd genoeg om troostbieder en troostzoeker de hele werkelijkheid van het leed te doen omvatten.' Hiermee is de bedoeling van dit lied goed verwoord. Strofe 2 en 4 maken het lied van de gemeente tot een dragende kracht van niet minder kaliber dan de voorbede. Strofe 3 refereert aan Jozua 7, waar een bres in de muren gezongen werd, en ook aan Handelingen 20, waar Paulus en Silas zich een uitweg uit het donker zongen en deuren zich openden. (Bron: documentatiemateriaal bij 'Lied van de week', oktober 1986.)

Dichter

Sytze de Vries (1945)

Vertaler

Muziek

De benaming van de tune in de Anglicaanse traditie: Llangloffan.

Componist melodie

Wales, 1865

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

== Liturgisch gebruik == De functie van het lied is velerlei: allereerst geschikt voor Zondag Cantate. Tevens geschikt als strofische vorm van een Gloria-lied. Maar ook als 'algemeen loflied' te allen tijde te gebruiken. Het advies van de dichter is wél, om het altijd met, voor en door de gemeente te laten zingen.

== Hymnologische informatie == De oorspronkelijke melodie van 'Llangloffan' is het in het Liedboek voor de Kerken (nr. 448) bekend geworden als 'Soms groet een licht van vreugde / de christen als hij zingt'. De tekst van dit lied gaat door op de verschillende aspecten, die in het verschijnsel 'zingen' meeklinken. De eerste regels van lied 448 blijven als het ware op de achtergrond doorklinken in deze nieuwe tekst.

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten