Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Tegen het donker

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tegen het donker
Dichter/vertaler Sytze de Vries
Uitgever Meinema
Jaar 2002

Tegen het donker : 100 liederen om samen te zingen is een liedbundel met liederen van Sytze de Vries.

Ontstaan

Vrijwel alle teksten in deze bundel zijn door de pastorale en liturgische praktijk opgeroepen, vooral in die van de Amsterdamse Oude Kerk waar Sytze de Vries predikant was. In deze bundel is gekozen voor uitsluitend berijmde liedteksten. Want strofevorm en berijming maken een lied geschikt voor vervoer: deze vorm maakt dat mensen zich de teksten kunnen herinneren, onthouden, met zich meenemen of opzetten. De liederen zijn voorzien van de melodieën, soms van 'oude meesters', maar ook vaak van kerkmusici waarmee De Vries nauw samenwerkte: Christiaan Winter, Willem Vogel, Cor Brandenburg en Jan Hut.

Bronnen

De meeste teksten uit deze bundel zijn al eens ergens verschenen. Sommige oudere teksten, die in de eerste delen van Zingend Geloven zijn opgenomen, zijn in de loop der jaren aangescherpt. De Vries beschouwt deze bundel dan ook als een 'verbeterde uitgave'.

Uitgave

Zoetermeer : Uitgeverij Meinema, 2002. ISBN 90-239-3738-0.

  • Inhoud is de inhoudsopgave van deze bundel.
  • Liederen bevat alle ingevoerde liederen.